the grazingland gordon setters - ONTWIKKELING PUP
GORDON SETTERS -  FROM THE GRAZINGLAND
Ontwikkelingsfasen van uw honden
en uw rol als baasje hierbij
  
 
Uw hond leert al vroeg - spelenderwijs en in fases 
 
GORDON SETTERAlles wat geleerd wordt in deze periode gaat spelenderwijs en heeft voor altijd invloed op de gehele verdere ontwikkeling van de hond. Het is de basis waar u nog jaren plezier van hebt. Dit telt ook voor het opdoen van slechte of het opdoen van geen ervaringen. Als de basis niet goed is, wordt opvoeden later een stuk moeilijker. Elke hond doorloopt vanaf het moment dat hij geboren wordt tot de volwassenheid een aantal ontwikkelingsfasen. Deze hebben hun eigen specifieke kenmerken. Wij gaan alleen dieper in op de kenmerken die voor ons als baasjes van belang zijn. 
 
 
 
1. Neonatale fase – Eerste en tweede week na de geboorte. 
 
De pup is blind en doof en kan alleen drinken, slapen, piepen en ruiken. Het is belangrijk dat een puppy in de eerste twee weken na zijn geboorte al regelmatig in liefdevolle mensen handen is. Het is namelijk wetenschappelijk bewezen dat honden die dit hebben moeten missen, moeite hebben de mens als soortgenoot te beschouwen.  
 
 
 
2. Overgangsfase - Derde week na de geboorte.
 
Ogen en oren gaan open (tussen de tiende en veertiende dag), de pup gaat lopen en het nest verkennen. De pup begint meer signalen waar te nemen en te reageren op zijn nestgenootjes.  
 
 
 
3. Primaire socialisatiefase - Vierde tot en met ongeveer twaalfde week. 
 
GORDON SETTER
De pup is volledig ontwikkeld. Deze periode is de belangrijkste periode uit het leven van de hond. Hij maakt kennis met de wereld en leert hoe te communiceren met soortgenoten. De pups spelen samen en leren 'hondentaal' van hun broertjes en zusjes, maar ook van de moederhond die de grenzen bepaald.  Alles wat de pup in deze periode mee maakt zal hij nooit meer vergeten en zal voor de rest van zijn leven normaal zijn. In deze korte periode moet de hond zoveel mogelijk positieve ervaringen opdoen en met veel dingen in contact gebracht worden. Dit noemen we socialiseren. Het socialiseren is een onomkeerbaar proces.  Echte angst kent de pup nog niet. De rol van de fokker is in de eerste acht weken natuurlijk verschrikkelijk belangrijk. Als het goed is laat deze het hondje kennis maken met harde geluiden, de stofzuiger, auto's, wapperende dingen, kinderen en ga zo maar door. 
 
Meestal gaat het pupje rond de zevende à achtste week met zijn nieuwe baasjes mee naar zijn nieuwe huis.   
 
Verder socialiseren?? YES PLEASE! 
 
Het is enorm belangrijk dat u verder gaat met socialiseren. Laat het hondje geleidelijk (met de nadruk op GELEIDELIJK) wennen aan bijvoorbeeld verkeer, winkelcentra, mensen, kinderen, en andere honden. Echter 1 grote indruk per dag is voldoende!! 
 
Honden die in de achtertuin uitgelaten worden uit angst op besmetting, omdat de puppy nog niet volledig ingeënt is, kunnen voor het leven getekend zijn. Naar buiten met de pup is een must, waarbij u goed rekening moet houden waar u de pup in het begin uitlaat. De aangewezen honden uitlaatplaatsen kunnen beter nog even gemeden worden, maar sociaal contact met andere honden op andere locaties is belangrijk!   
 
Neem de pup gedoseerd overal mee naar toe. Hij is nog een baby en heeft veel slaap nodig. Lange wandelingen zijn ook nog eens erg slecht voor het gestel. Soms zal de pup vast wel eens ergens van schrikken, probeer hem dan geen aandacht te geven en zeker niet te troosten. Niet kijken naar de pup, niets tegen de pup zeggen en de pup ook niet aanraken. Zo leert de pup dat waar hij van geschrokken is, eigenlijk niet zo eng is, want het baasje reageert tenslotte ook niet.
 
Zorg er voor dat de pup in deze periode zoveel mogelijk positieve ervaringen opdoet. Overvoer hem in deze energieke tijd vooral niet met allerlei commando's. Oefeningetjes moeten leuk blijven en er is nog tijd genoeg. Het leren kennen van de wereld is op dit moment voor de pup echt het allerbelangrijkste!   
 
 
 
4. Secondaire socialisatiefase - Vanaf ongeveer 12 weken tot een maand of 6.  
 
GORDON SETTER KENTIGERN
Belangrijk is dat u in deze periode goed aan uw hond aangeeft wie de roedelleider is. De hond zal gaan kijken op welke plaats hij kan komen te staan in de rangorde. U zult regels en grenzen moeten stellen, juist NU al, ook als is het nog zo’n schattig en lief pluizenbolletje! In deze periode gaat uw pup ook wisselen en dat betekent vaak dat pups weer overal op gaan bijten. Zelfs als u ziet dat alle tanden en kiezen al gewisseld zijn kan de pup nog graag willen bijten op dingen. Dit duurt totdat de tanden en kiezen volledig zijn doorgekomen. Zorg altijd voor voldoende – en vooral veilig – kluifmateriaal.  
 
Wat vind u NIET goed om te voorkomen dat uw pup te hoog in de rangorde komt te staan?         
- Opdringerig aandacht vragen.
- Grommen en bijten.         
- Grommen naar mensen als de pup in zijn mand ligt.         
- Trekken aan de lijn.
- Uitvallen naar vreemden of andere honden.
- De pup staat niet toe dat u hem borstelt en kamt.         
- Doorblaffen bij de deurbel.    
- Te hardhandig spelen (rangordespel). 
 
 
 
5. Adolescentiefase - Vanaf ± 6 maanden. 
 
GORDON SETTERDe puberteit is misschien wel de moeilijkste periode in de opvoeding van uw hond.
Houd de training JUIST NU vol en wees 100% consequent.  
 
Hij heeft vaak meer aandacht voor zijn omgeving dan voor u, is minder gemakkelijk in toom tehouden en luistert slechter. Alles wat hij heeft geleerd lijkt hij te zijn vergeten. Laat u niet ontmoedigen, hij is het beslist niet vergeten, maar heeft nu gewoon meer aandacht voor andere dingen. Tijd dus voor u om de puntjes op de “i“ te zetten. 
 
Omdat uw hond in deze periode hormonaal in de knoop zit, is het niet verstandig om nu een boel nieuwe dingen van hem te gaan vragen. Zet uw opvoeding en training  verder zoals u gewend was en probeer er samen met uw hond lol in te houden. Doe vooral dingen die uw hond al kan zodat u hem daarvoor kunt belonen. Als u prikkelbaar wordt, vraag dan iets wat de hond gemakkelijk kan doen (bijvoorbeeld de 'zit'), beloon dit en stop. Wacht even met het aanleren van nieuwe dingen totdat hij z'n hormonen weer onder controle heeft. En hoe vervelend uw hond zo nu en dan ook is: HET HOORT ER GEWOON BIJ! Probeer te accepteren dat uw hond het NIET doet om U te pesten, blijf consequent en maak er in deze periode het beste van! 
 
 
 
6. Volwassenheid - Afhankelijk van het ras. 
 
GORDON EN SETTER In fysiek opzicht is de hond volwassen, hoewel hij nog wel wat breder in de bouw zal worden. Zijn karakter is gevormd, maar blijft zich nog wel ontwikkelen tot de leeftijd van ongeveer drie jaar, daarna treden er meestal geen grote veranderingen meer op. 
 
Doorgaan met de training blijft noodzakelijk en kan voor uw hond zeker een welkome geestelijke inspanning zijn, maar u kunt het nu als het ware een beetje rustiger aan doen en genieten van het resultaat van al uw moeite, geduld en tijd gedurende hopelijk zoveel mogelijk gelukkige jaren met een goed opgevoede, gezellige vriend! 
 
 
© T.S. OVERDUIN