the grazingland gordon setters - RASSTANDAARD GORDON SETTER
GORDON SETTERS -  FROM THE GRAZINGLAND
 
Rasstandaard Gordon Setter
 
 
GORDON SETTER FURGYAlgeheel beeld:
Een stijlvolle, intelligente hond.  De hele hond is zeer symmetrisch.
 
Hoofd en schedel:
Het hoofd is eerder diep dan breed, maar breder dan de voorsnuit met veel ruimte voor de hersenen. De schedel is licht gewelfd en het breedst tussen de oren. Duidelijke stop, de afstand van de achterhoofdsknobbel tot de stop is langer dan die van de stop naar de neus. De wangen zo droog mogelijk. Voorsnuit lang met bijna evenwijdige lijnen, niet puntig of spits. Lippen niet overhangend, maar duidelijk afgetekend. Grote brede neus, neusgaten open en zwart. De snuit minder diep dan lang.
 
Ogen:
Donker bruin, helder, niet diepliggend en niet bol, voldoende onder de  wenbrauwboog geplaatst met een levendige, intelligente uitdrukking.
 
Oren :
Middelmatig lang, dun. Laag aangezet en vlak tegen het hoofd aanliggend.
 
Gebit :
Sterke kaken met een perfect, regelmatig en compleet schaargebit, d.w.z. dat de boventanden vlak over de ondertanden heen sluiten en recht in de kaak geplaatst zijn.
 
Voorhand :
 Lange schouderbladen, goed schuin geplaatst, breed ovaal bot, toppen van de schouderbladen dicht bij elkaar, niet beladen. Laaggeplaatste ellebogen, die vlak tegen het lichaam aansluiten. Voorbenen met ovaal bot, recht en sterk, rechte polsen.
 
Lichaam :
Middelmatige lengte, diepe borst, goed gewelfde ribben. De achterste ribben diep. Brede, licht gewelfde lendenen. Voorborst niet te breed. Achterhand : van heup tot sprong lang, breed en gespierd. Van sprong tot hak kort, sterk. Middenvoeten loodrecht. Het bekken bijna horizontaal.
 
Staart :
Recht of enigszins sabelvormig. Niet beneden de sprongen reikend. Wordt horizontaal of onder de ruglijn gedragen. Dik bij de staartwortel en uitlopend in een fijne punt. De bevedering begint bij de staartwortel, is lang en recht en wordt korter naar de staartpunt toe.
 
Beharing :
Kort en fijn op het hoofd, de voorzijde van de benen. Bevedering op de oren lang en zijdeachtig, aan de achterzijde van de benen lang, fijn en recht. De beharing van de onderzijde mag doorlopen tot aan de borst en hals. Zo vlak en recht mogelijk.
 
Kleur :
Diepglanzend gitzwart, zonder een spoor van roodbruin met kastanjerood d.w.z. glanzende tan-aftekeningen. Zwarte haren op de tenen en een zwarte streep onder de kaak is toegestaan.
- Tan-aftekeningen :
+ twee duidelijke vlekken boven de ogen, niet groter dan ± 2 cm. in doorsnede
+ op de zijkant van de voorsnuit, waarbij het tan niet boven de onderzijde van de neusspiegel mag reiken, het moet lijken op een duidelijk afgetekende band om de snuit heen.
+ Verder aan de keel en twee grote duidelijke vlekken op de voorborst.
+ Aan de binnenzijde van de achterbenen en de dijen, bij de knie overgaand naar de voorkant en zich uitbreidend naar de buitenzijde van de achterbenen vanaf de sprong tot de tenen.
+ Aan de achterzijde van de voorbenen tot aan de ellebogen en aan de voorzijde tot aan de voorknie of iets daarboven.
+ Om de anus. Een heel klein wit borstvlekje is toegestaan. Geen andere kleur is geoorloofd.
 
Hoogte :
reuen 66 cm (26 inches) en teven 62 cm (24,5 inches).