the grazingland gordon setters - REU OF TEEF
GORDON SETTERS -  FROM THE GRAZINGLAND
Een reu of een teefje
 
 
 
 
GORDON SETTER FURGY
Zodra een reu volwassen begint te worden, krijgt hij interesse voor andere dingen in zijn omgeving. De geur van een loops teefje is voor hem onweerstaanbaar. Loopt de hond op het moment dat hij de geur van loopsheid ruikt los, dan zal hij vrijwel zeker niet meer luisteren en zal hij de er vandoor proberen te gaan. In deze periode kan het ook gebeuren dat reutjes zich meer macho gaan opstellen tegenover hun medemannen in het hondenrijk. Probeer dit te voorkomen door interessanter te zijn dan die andere reuen. Bent u te laat en staan de twee reuen al oog in oog, dan moge beide eigenaren zich niet met de honden bemoeien. Loop beiden de andere kant op zodat de reuen in ieder geval geen extra steun van de eigenaren krijgen. Beide honden kunnen best een "woordenwisseling” hebben maar de meeste wonden ontstaan pas op het moment dat de eigenaren de honden uit elkaar proberen de halen. 
 
 
Reuen kunnen last hebben van afscheiding van de voorhuid. Dit is een groen/gele pusachtige afscheiding die meestal versterkt naarmate de geslachtsdrift groter is. Raadpleeg uw dierenarts, hij heeft middeltjes waarmee u dit kunt behandelen. Het komt echter bijna altijd weer terug.
 
 
Rijgedrag bij reuen of teven heeft niets met seks te maken, maar juist alles met dominantie. Rijen op dieren en mensen is onacceptabel. Vertoont uw hond dit gedrag, trek hem dan aan zijn halsband omlaag en zeg met een duidelijke lage stem “FOEI” of “NEE”. Blijf dit herhalen tot hij geen verzet meer biedt.
 
 
 
GORDON SETTER MORAGHDe meeste teven zullen ongeveer tussen de 6 en 12 maanden voor het eerst loops worden. In deze periode is een teef zo ver, dat zij een dekking toestaat en kan zij pups voortbrengen. Hierna zal een teef meestal twee maal per jaar loops worden. De teef kan al voor de loopsheid wat vaker urineren en enige gedragsverandering laten zien. Als u hier goed op let, kunt u leren een aankomende loopsheid te herkennen.
  
Duur en eerste kenmerken
De loopsheid duurt ongeveer 3 WEKEN. In de eerste periode van de loopsheid (pro-oestrus) zwelt het baarmoederslijmvlies en wordt zo sterk doorbloed, dat soms kleine bloedvaatjes stuk gaan en de teef een bloederige afscheiding verliest. Niet alleen het slijmvlies van de baarmoeder is sterk gezwollen, maar ook de uitwendige geslachtsorganen. Ook hieraan kun je zien dat de loopsheid begint. In deze periode zullen de teefjes zichzelf uitbundig schoonlikken. Dat is geen afwijking, maar heel normaal tevengedrag. Laat haar dus vooral haar gang gaan!
 
 
Bereik tot dekken
Na ongeveer 10 dagen (geteld vanaf de eerste dag van de loopsheid) wordt de afscheiding iets minder bloederig. De kleur zal mogelijk ook veranderen in roze of glashelder rood. De teef zit nu in de tweede fase van de loopsheid (oestrus). Let er in deze periode goed op dat u alle deuren naar buiten gesloten houdt, omdat deze tijd gekenmerkt wordt door een STERKE DRANG OM WEG TE LOPEN.
  
LET DUS DEZE 2e PERIODE VAN DE LOOPSHEID EXTRA GOED OP, DAT ER GEEN 'ONGELUKJE' KAN PLAATSVINDEN!
 
 
Schijnzwanger
Na deze periode kan de teef wat chagrijnig worden en gaan slepen met schoenen of proberen een nest te maken. Zij is dan SCHIJNZWANGER. Als zij drachtig was, zou zij in deze tijd haar pups ter wereld brengen. Ook de tepels kunnen zwellen en er kan zelfs wat melkachtige vloeistof uit druppelen.
  
Schijnzwangerschap is niet erg als de hond er zelf geen last van heeft. Schenk er zo min mogelijk aandacht aan. Overleg als de hond erg last heeft van de schijnzwangerschap (lusteloos, niet meer eten, niet meer naar buiten willen) even met uw dierenarts.
 
© T.S. OVERDUIN